7:51 AM

“Udang Galoh Masak Petai” Edisi Budget..


Salam…. Geng…

Kat sini saya nak turunkan cara macamana orang “keras tangan”, tak berapa reti nak masak atau sapa-sapa yang rasa nak tukar selera mencuba resepi segera ni yang tak sampai 15 minit je…..dah boleh “bedal”…


Resepi untuk kali ini ialah “Udang Galoh Masak Petai” Edisi Budget..

Saya try masak ni masa lepas balik kerja… Tak sampai 15 minit dah boleh makan.. Sempoi..

Bahan-bahan nyer


  • 5– 6 Ekor Udang Galah. (Suka hati ngkorang la nak berapa ekor pun.. .)

  • Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA. (Semestinyer...)
    (Nak cuba kalu.... boleh order...)
  • Sepapan Petai. (Kalau tak nak bubuh pun takpe.. atau nak bubuh kacang bendi pun boleh...)
  • Lobak Merah, Cili Besar, Daun Salad, Bawang Besar (Sebagai Hiasan saje… Takde pun tak pe..)
  • Limau Nipis atau Kasturi.
  • Semangkuk Nasi.
Cara-Cara Membuatnya.
Bakar udang galah tu kat dalam ceper sehingga kering air udang tu..,(tak payah bubuh minyak).

Lepas itu campurkan Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA (Sikit je..sesedap mata memandang)..

Agak-agak dah nak masak tu (Jangan lama sangat..nanti kering) ….taburkan petai kat atasnya..
Lepas tu angkatlah udang-udang yg malang tadi & letak kan dalam pinggan yang dah di hiaskan…(itupun kalau nak hias la…)
Bubuh atas nasi (macam gambar kat atas pun OK gak)..

Hiaslah mengikut kreativiti anda. Nak mmppphh lagi,... perahkan limau diatas udang tersebut. Boleh lah hebah-hebahkan kat kawan-kawan….

Selamat Mencuba..

Jangan Lupa Baca Doa Makan


Jika Berminat Untuk Order Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA,
Boleh Call : 019-9174500 (Azmi).
Harga cuma RM4.00 Sepeket ±250 gram.

3 comments:

Mohd Khairumi said...

waaa.. tahniah atas kelahiran blog anda! semoga business hang maju dan semoga ko masak mcm ni time aku mari KL nanti.. ha ha ha

ayousha said...

mmmm..bestnyer mi...camne nk ode paste tu?

Anonymous said...

Ayousha, kalu nak order..boleh contact saya 019-9174500.

 
Visit InfoServe for Blogger backgrounds.