Salam…. Sahabat… Lepas itu campurkan Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA. (Memadai sekadar bubuh kat atas kerang sahaja…) Bungkuslah semua bahan tersebut..(Balut “baikkk…” punyer..jangan kasi bocor…) Dah boleh bedal…Tak payah nak hias2 la… nanti buang jugak..asalkan kenyang sudah.. Nak mmppphh lagi,... perahkan limau kat atas kerang tersebut. Boleh lah hebah-hebahkan kat geng-geng…
Ni ada satu lagi resepi budget untuk anda seorang diri, bersama kengkawan, jiran anda, menantu, ipar, besan, biras atau keluarga family anda…
Kali ini saya ketengahkan lagi bagaimana caranya anda atau “bibik” anda nak masak. Resepi ini sungguh mudah dan tak perlu ambil kursus untuk belajar masakan…
Resepi seterusnya kali ini ialah “Kerang Bakar Berempah” edisi sempoi..
Masa yang diperlukan..lebih kurang 20 minit..
Bahan-bahan nyer
Cara-Cara Membuatnya.
Bubuh kerang yang sudah dibersihkan tadi ke dalam balutan pembalut aluminium. ( Kalau terer..buatlah macam kotak sikit..)
Bubuhlah daun limau purut kat atas kerang tadi..
Bakar di atas ceper pun boleh…kuali pun boleh… Dengan api yang perlahan.
Agak-agak dah nak masak tu (Jangan lama sangat..nanti kering) …angkatlah bungkusan kerang tu..
Selamat Mencuba..Macam biasa…
Jangan Lupa Baca Doa Makan
Assalamualaikum & Selamat Sejahtera..
Arghhhhh… Balik-balik,..mee goreng basah, nasi goreng kampong telur mata, nasi ayam.. kuey teow goreng, mee sup, nasi putih sup tulang…aduh…
Cuba try test satu lagi resepi budget untuk anda seorang diri, bersama kengkawan, jiran anda, cikgu sekolah anak anda, anak tok bilal belakang rumah, menantu, ipar, besan, biras atau keluarga family anda…Untuk resepi tukar selera kali ini, saya usulkan bagaimana caranya anda atau “bibik” anda nak masak resepi segera ni yang juga tak sampai 15 minit je…..dah boleh “belasah”…
Resepi seterusnya kali ini ialah “SEAFOOD PAPRIK SEGERA ” edisi tukar selera
Bahan-bahan nyer
- ½ Kg Lala
- 8 Ekor Udang. (Suka hati anda la nak berapa ekor pun.. .)
- 5 Ekor Sotong dipotong sesuka hati..
- Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA. (Semestinyer...) (Nak cuba kalu.... boleh order...)
- Bunga Kobis (di potong)
- Lobak Merah (di potong)
- Tomato (Di potong)
- 2-3 helai daun limau purut
- Hirisan bawang besar (Untuk hiasan jer..)
Cara-Cara Membuatnya.
Agak-agak bila dah kering air tu.. campurkan Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA.
Kemudian, ..masukkan daun limau purut terlebih dahulu..
Gaul kan sebati dan barulah masukkan sayur yang telah di potong tadi..(kecuali Tomato).
Taburkan tomato dan juga hirisan bawang besar.. kemudian baca doa makan dan Boleh lah dibedal beramai-ramai ..
Macam biasa…,
Jangan Lupa Baca Doa Makan
Jika Berminat Untuk Order Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA,
Boleh Call : 019-9174500 (Azmi).
Harga cuma RM4.00 Sepeket ±250 gram.
Kat sini saya nak turunkan cara macamana orang “keras tangan”, tak berapa reti nak masak atau sapa-sapa yang rasa nak tukar selera mencuba resepi segera ni yang tak sampai 15 minit je…..dah boleh “bedal”…
Bahan-bahan nyer
- 5– 6 Ekor Udang Galah. (Suka hati ngkorang la nak berapa ekor pun.. .)
- Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA. (Semestinyer...)
(Nak cuba kalu.... boleh order...) - Sepapan Petai. (Kalau tak nak bubuh pun takpe.. atau nak bubuh kacang bendi pun boleh...)
- Lobak Merah, Cili Besar, Daun Salad, Bawang Besar (Sebagai Hiasan saje… Takde pun tak pe..)
- Limau Nipis atau Kasturi.
- Semangkuk Nasi.
Lepas itu campurkan Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA (Sikit je..sesedap mata memandang)..
Selamat Mencuba..
Jangan Lupa Baca Doa Makan
Jika Berminat Untuk Order Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA,
Boleh Call : 019-9174500 (Azmi).
Harga cuma RM4.00 Sepeket ±250 gram.