Ni ada satu lagi resepi yang dah biasa berada di pasaran… Kalau jumpa kat luar tu…
Resepi seterusnya kali ini ialah “Ikan Bawal Bakar Portugis” edisi syok sendiri.
- 2 Ekor Ikan Bawal – Di kelar-kelar (Tak kisah lah Bawal Emas ker..Bawal Hitem ker..Bawal Cermin Ker..)
- Rempah/ Pes Ikan Bakar Segera ANA. (Semestinyer...)(Nak cuba kalu.... boleh order...)
- 5 biji Kacang Bendi – Di hiris
- Sebiji Limau Kasturi/ Nipis
- Bahan Hiasan – Daun Pisang/ Cili Besar/ Bawang Besar ( Takde pun takpe…)
- Sepinggan Nasi. + nasi tambah sekali…
Cara-Cara Membuatnya.
Masukkan Ikan Bawal atas ceper/ kuali pemanggang dan panggang tanpa minyak dengan menggunakan api yang sangat perlahan. Biarkan seketika sehingga isi ikan tersebut separuh masak.
Agak-agak dah masak tu (Jangan lama sangat..nanti kering) …bolehlah diangkat & dihidangkan…Taburkan hirisan bawang besar & bolehlah perahkan limau …. Dah boleh makan…
Macam biasa…,